Wat doet een accountant?

Wat doet een accountant eigenlijk? Als accountant komt u bij allerlei soorten bedrijven en instellingen over de vloer. U analyseert de cijfers waaruit u onder andere op kunt maken of het goed of slecht gaat met een onderneming. De vragen die u op u af krijgt en de adviezen (hetzij gevraagd of ongevraagd) die u geeft zijn afhankelijk van de grootte van de onderneming.

U kunt een kleine onderneming bijvoorbeeld ondersteunen bij het voeren van de administratie maar ook advies geven m.b.t. overname van het kantoor. Bij grotere ondernemingen kunt u bijvoorbeeld meedenken over een eventuele beursgang.

De precieze werkzaamheden en praktijkvoorbeelden vindt u terug op de site wateenaccountantdoet.nl. Ook is hier een test te vinden of de Accountancy iets voor u is.

Uiteraard zijn de precieze werkzaamheden ook afhankelijk van uw opleidingsachtergrond: bent u een
Accountant Administratieconsulent (AA) of een registeraccountant (RA). Grofweg kunt u stellen dat een AA werkt voor kleine en middelgrote ondernemingen en een RA werkt in opdracht grote en internationale organisaties.

Ook werken veel registeraccountants als interne accountant in dienst van een onderneming of voor de overheid.

Kijk ook eens op de sites van de beroepsverenigingen voor meer informatie: bij NIVRA voor registeraccountants en NOvAA voor Accountant Administratieconsulenten.